BEN, ÇİL VE LEKE

blog yazısı ekle !

BEN, ÇİL VE LEKE

Ben Nedir?

Benlerin tıbbi ismi nevüstür. Genelde dairesel hatları olan benlerin renkleride kahverengi tonlarda olur. Doğuştan veya daha sonra oluşabilirler. Diğer lekelerde olduğu gibi benlerde güneşe maruz kalındığında renkleri koyulaşır.

Çil Nedir?

Cildin özellikle güneşe maruz kalan yerlerinde melanin birikmesi sonucu olan küçük lekelenmelerdir. Ten rengi açık olan kişilerde daha fazla görülür. Yaz aylarında daha belirgin bir hal alır.

Leke Nedir?

Cildimizin doğal rengini melanin pigmenti vermektedir. Melanin miktarının artış göstermesiyle cildin o bölümünde lekeler görülmektedir. Bu lekeler yüzeysel veya derin yerleşimli olabilirler. Melanin miktarının artış gösterme sebepleri; güneş ışınları, yaşlılık, hormonlarda ki değişiklikler ve bazı ilaçlar olabilir.

Güneş Lekesi Nedir?

Güneşin olumsuz etkilerine maruz kalan ciltte ortaya çıkan lekelenmelerdir. Bu tür lekeleri olan kişilerin güneşten çok iyi korunmaları gerekir. Bronz ciltte pek belli olmayan bu lekeler, bronzluk açılmaya, cilt orijinal rengine dönmeye başladıkça lekeler belirgin hale gelmektedir.



Hamilelik Lekesi Nedir?

Hamilelikle beraber anne adaylarının özellikle yüz bölgesinde görülen lekelerdir. Hormonlarda ki artışlar cilt rengini oluşturan pigmentlerde artışlara sebep olabilir. Genellikle hamileliğin 4-5. Aylarından sonra görülür. Anne adaylarının kendilerini güneş ışınlarından korumaları gerekir.

Doğum Lekesi Nedir?

Doğumdan hemen sonra veya takip eden birkaç yıl içinde ortaya çıkarlar. Bazı lekeler ilerleyen yaşlarda kendi kendine kaybolabilirler. Kaybolan lekelerin bazıları tamamen yok olur, bazıları ise iz bırakarak kaybolabilir. En sık rastlananları hemanjiyom ve porto şarabı lekeleridir.

Yaşlılık Lekesi nedir?

Orta yaşlardan sonra el üstlerinde ve yüzde görülen lekelenmelerdir. Özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde görülürler. El üstü, yüz, omuzlar, sırt ve göğüs bölgeleri olabilir. Bazen kendiliğinden boyutları değişebilir. Yaz aylarında renkleri koyulaşabilir. Bu lekeler herhangi bir hastalığın özellikle bir iç organ hastalığının belirtisi değildir, tedavileri tamamen estetik amaçla yapılır.

Melasma nedir?

Deride ki melaninin artması sonucu oluşan lekelerdir. Genellikle kadınlarda ve yüz bölgesinde görülür. Nedeni tam bilinmemekle birlikte özellikle hamilelikle ortaya çıkarlar. Güneş ışınlarına maruz kalmak, ilaçlar, hormon bozuklukları sebep olabilir. Koyu renkli lekelerdir. Kronik ve tekrarlayan özellikleri nedeniyle tedavileri zordur.