ESTETİSYENLER ÇALIŞMA RUTİNLERİNDE FİZYOLOJİLERİNİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI?

blog yazısı ekle !

ESTETİSYENLER ÇALIŞMA RUTİNLERİNDE FİZYOLOJİLERİNİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI?

✒️Kimimiz masa başında saatlerce ayağa kalkmadan çalışıyoruz kimimiz ise sürekli bir koşuşturma içinde iki dakika bile oturmaya fırsat bulamadan... İşte estetisyenlik de yukarıdaki sınıflandırmada ikinci sıraya giren meslek gruplarından bir tanesi. Durum böyle olunca da tıp literatüründe "rekürrent travma" adını verdiğimiz yani tekrarlayan ve aşırı yüklenmeler sonucunda ağrı, hareket kısıtlılığı ve duruş bozuklukları kaçınılmaz olmakta. Peki estetisyen arkadaşlarımız bu durumdan kaçınmak için neler yapmalı?
✒️Oturarak işlem yaptıkları zaman sedyenin ve oturdukları taburelerin boyunu doğru ayarlamalılar. Dirsekleri sedye ile aynı seviyede olmalıdır. Eğer sedye aşağıda kalırsa fazla eğilmek zorunda kalırlar veya tam tersi yukarıda kalırsa omuzlarını kaldırmak zorunda ve kötü bir pozisyonda çalışmak zorunda kalırlar. Sonuç olarak da omurganın yapısı bozulur ve ağrılar açığa çıkar.
✒️Ayakta işlem yaptıkları zaman ise sedyenin yüksekliği kalça eklemleri hizasında olmalıdır. Aynı şekilde yüksek veya alçak olması durumunda ağrı ve tekrarlayan yüklenmeler ile birlikte patolojik bozukluklara yol açabilir.
✒️Her saat başında en azından birkaç dakika hepimizin bildiği ve halk arasında "kültür-fizik" olarak adlandırılan basit germe ve esneme hareketleriyle kaslarını esnetmeli ve kan akışını hızlandırmalıdırlar.
✒️Eğer uzun süreli ayakta çalışmak zorundalarsa formalarının altına diz altı kompresyon çorabı giymeli, ortopedik ayakkabı tercih etmeli ve yine saat başı en az 10 kere parmak ucuna kalkma egzersizi yapmalıdırlar. Bunlar ilerleyen yıllarda varis gibi venöz yetmezlik patolojilerinin önüne geçmelerine yardımcı olur.
✒️Ayrıca pilates ve yüzme gibi bütüncül egzersizlerle tüm vücut kaslarını esnetmeli ve kuvvetlendirmelidirler. Estetisyenlik aynı zamanda göze hitap eden bir meslek grubu olduğu için bu egzersizler sayesinde sağlıkları yanı sıra güzel bir duruş ile görsel olarak daha fazla güven sağlayacaklardır.
✒️Tüm estetisyen arkadaşlarımıza ağrısız ve kaliteli bir çalışma hayatı dileklerimle...
Uzm.Fzt.Yiğit GÜRSOY